CULTURAL POLE THE CYEL

La Roche-sur-Yon, France
Go to:

Key facts & Challenges

  • Sector: Leisure
  • Client: Ville de la Roche-Sur-Yon
  • Architect: Daniel Rubin
  • Contractor: SATI (49)

The CYEL (Center Yonnais d'Expressions Libres) combines a music school, art school, contemporary art exhibition space, auditorium, museum, dance studios and theatre. The inner walkway under an expansive glass roof is a centre of life and activity.

Installation phase

Siniat construction solutions enable the perfect harmony of acoustic, thermal and aesthetic requirements in cultural venues.

“Collaborating with Siniat and professional acousticians meant we could adapt the partitions and frameworks in this complex of rehearsal rooms on a case-by-case basis. As a result we could easily combat the acoustic effects of some rooms being adjacent to music practice rooms. Certain partitions are up to 70cm thick and can block out sound up to 80dB. We have been a national pilot company for Siniat for 30 years, and we test some of its products before their launch. Siniat’s innovative methods gave rise to WAB ceiling plates a decade ago which are unique, and still unmatched in our sector.”

Daniel Chiron,chairman and CEO of SATI

Results